Kako uspostaviti prirodnu ravnotežu u crijevima nakon antibiotika
Koliko su antibiotici zaista loši za vašu probavu i zdravlje crijeva? Evo odgovora: lošiji nego što ste mogli zamisliti.
Najnovija istraživanja otkrivaju da šteta od određenih vrsta antibiotika može trajati mjesecima, pa i godinama – na načine koji bi mogli dovesti do bolesti poput upalne bolesti crijeva, čak i povećati rizik za rak debelog crijeva.
Kako bi saznali šta se događa sa crijevnom mikroflorom tokom jednog kursa antibiotika, švedski i britanski istraživači dali su zdravim odraslim osobama ili placebo ili oralne antibiotike. Skupljali su uzorke pljuvačke i stolice prije i nakon antibiotske terapije.* Četiri vrste antibiotika su proučavane: amoksicilin, tetraciklin, ciprofloksacin i klindamicin. Nije iznenađujuće što su svi antibiotici uništili mnoge korisne bakterije kako u pljuvački tako i uzorcima stolice. Dobra vijest je da su se u ustima „dobre“ bakterije naselile prilično brzo poslije sve četiri vrste antibiotika. Ali crijeva nisu tako dobro prošla. Nakon amoksicilina bila je poremećena koncentracija dobrih bakterija u crijevima oko sedmicu dana. Nakon tetraciklina oko mjesec dana. Nakon ciprofloksacina i klindamicina, šteta je bila trajnija.
Konkretno, potisnuli su nekoliko vrsta uobičajenih bakterija u crijevima koje proizvode kratko-lančane masne kiseline zvane butirati – koje se sve više prepoznaju kao ključ zdravlja debelog crijeva. Butirat inhibira upalu, djeluje kao snažan zaštitni antioksidans i pomaže u prevenciji maligne alteracije ćelija. Kada bakterije prestanu proizvoditi butirat, mogu se javiti probavne smetnje kao što su upalne bolesti crijeva.
U ovoj studiji, ciprofloksacin i klindamicin potisnuli su proizvođače butirata nekoliko mjeseci – a u nekim slučajevima i do godinu dana nakon terapije.
Znači li ova studija da nikada ne biste trebali prihvatiti recept za ove antibiotike? Ne! Neke potencijalno opasne infekcije mogu se jedino liječiti ovim i drugim antibioticima. Ali ako su vam propisani antibiotici, razgovarajte sa svojim ljekarom o najboljoj zaštiti za crijevnu floru.
Održavanje pravilne ravnoteže crijevne flore je ključna, ali široko previđena komponenta ljudskog zdravlja. Iako je uzimanje antibiotika produžilo životni vijek, naša prekomjerna i često nepotrebna upotreba ovih lijekova predisponira nas za štetne, dugoročne posljedice. Antibiotici nisu selektivni u pogledu bakterija koje uništavaju, i kao rezultat toga ubijaju i „dobre“ bakterije. Ovo je važno jer ove korisne bakterije podržavaju imunološki sistem, štite od bolesti i infekcija, pomažu probavi i obradi hrane, pomažu u apsorpciji hranjivih sastojaka i eliminiraju otpad. Sada znamo da najmanje 70% našeg imunološkog sistema počiva unutar naših crijeva. Nažalost, nakon jedne kure antibiotika, narušava se prirodna ravnoteža između korisnih i patogenih bakterija.
Šta možete učiniti da popravite i vratite ravnotežu nakon primjene antibiotika?
- Izbjegavajte šećer i druge jednostavne ugljikohidrate. Ovo je svakodnevno pravilo, ali je posebno važno kada se oporavljate od infekcije i nakon upotrebe antibiotika. Patogene ili „loše“ bakterije vole šećer. Izbjegavajući šećere i jednostavne ugljikohidrate, vi zapravo izgladnjujete loše bakterije.
- Konzumirajte fermentiranu hranu koja je ključna za održavanje zdravog imunološkog sistema. Konzumirajte kefir, kiseli kupus, cveklu i drugo fermentirano povrće ili voće. Pivo, iako fermentirano, nije na spisku. Ne samo da je pivo prepuno ugljikohidrata, već smanjuje i pokretljivost crijeva. Smanjenje pokretljivosti crijeva u kombinaciji s obilnim ugljikohidratima može dovesti do nadutosti, zastoja i neravnoteže crijevnih bakterija.
- Konzumirajte supe od kostiju. Budući da sadrži kolagen, protein koji nalazimo u svim vezivnim tkivima, supa od kostiju bogata je aminokiselinama. Među njima je i glicin, za koji se pokazalo da stimulira proizvodnju glutationa, snažnog antioksidansa koji igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti. Glicin doprinosi zdravlju unutrašnje stijenke crijeva te smanjuje njihovu propusnost. Želatina iz supe također apsorbira vodu što pomaže u održavanju sloja sluzi koji drži crijevne mikrobe dalje od crijevne barijere. Želatina i glicin smanjuju upalu u crijevima. Osim toga, supe od kostiju imaju i druge brojne prednosti te ih preporučujem barem jednom sedmično za očuvanje zdravlja zglobova, tetiva, mišiča i imunološkog sistema.
- Postoje stotine različitih vrsta probiotika, od laktobacila, bifidobakterija i nekih kvasaca. Za vrijeme i poslije antibiotske terapije, obavezno je uzimati što jači probiotik koji pomaže održati ravnotežu crijevne flore, smanjiti nuspojave i spriječiti rast ‘loših’ bakterija za vrijeme i nakon terapije. Štaviše, postoje jasni dokazi da upotreba probiotika u toku antibiotske terapije smanjuje nivo rezistencije na antibiotike! Rezistencija na antibiotike ubrzava se zloupotrebom i prekomjernom upotrebom antibiotika i veoma je opasna. Započnite uzimati probiotike (s hranom) kada prvi put započnete s uzimanjem antibiotika (raspoređenih u različito doba dana). Preporučeno doziranje probioticima je još 2-3 sedmice nakon antibiotske terapije.
- Prebiotici su nutrijenti topljivi u vodi, sadrže vlakna te ostaju u probavnom traktu i stimulišu rast korisnih bakterija. Nalaze se u mahunarkama, voću i intergalnim žitaricama. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali konzumirati: badem, mrkva, banana, cjelovite žitarice, zeleno povrće, kivi, poriluk, bijeli luk, gljive.
- Podržite svoju jetru. Naša jetra obavlja preko 500 različitih funkcija. Antibiotici mogu da oštete jetru, posebno ako ih uzimate duže vrijeme. Mliječni čičak odličan je dodatak za potporu zdravlja jetre, a može se uzimati u obliku tableta silimarina ili kao čaj (420 mg dnevno u podijeljenim dozama) koji možete kupiti u našim apotekama. Sok od mrkve i cvekle može također podržati funkciju jetre. Također, ne zaboravite da pijete puno vode kako bi izbacili neželjene toksine.
I na kraju, dobre bakterije borave u našim tijelima od dana kada smo rođeni i ostaju s nama cijelog života. Bakterije u crijevima uspostavljaju se u prve 2-3 godine života i igraju važnu ulogu u probavi, metabolizmu i imunološkoj funkciji. Crijeva nas štite, pa zaštitimo i mi naša crijeva!
*Zaura E, Brandt BW. De Mattos JT et al. Same exposure but two radically different responses to antibiotics: resilience of the salivary microbiome versus long-term microbial shifts in feces. mBio Nov 2015, 6 (6) e01693-15; doi: 10.1128/mbio.01693-15.