Pečeni losos i povrće

50

srednje

2

Losos s pečenim povrćem je savršen ručak za ljubitelje zdrave i ukusne hrane. Ova kombinacija bogata je hranjivim tvarima, uključujući omega-3 masne kiseline iz lososa i vitamine i minerale iz povrća. Losos je sočan, aromatičan i lagano začinjen, dok je povrće hrskavo i puno okusa, zahvaljujući pečenju u pećnici.

Ovaj obrok je idealan za lagan, ali zasitan ručak koji će vas napuniti energijom i pružiti vam potrebne nutrijente za ostatak dana.

Nema recenzija

Sastojci

Podesite porcije
300g svježih ili smrznutih fileta lososa
350g krompira, oguljenog ili prepolovljenog po dužini
2 srednje crvene, žute i/ili narandžaste slatke paprike, narezane na kolutove
2 šolje cherry paradajza
2 kašike maslinovog ulja
1 ½ šolja svježeg peršuna, sitno nasjeckanog
¼ šolje sitno isjeckanog svježeg origana ili 1 kašika sušenog origana
1 limun
1 kašikica bijelog luka u prahu
biber, himalajska sol po ukusu

Upute

1.
Priprema
Zagrijte retnu na 220°C.
Označi kao završeno
2.
Izmiješati sastojke
Stavite oguljen i narezan krompir u veliku zdjelu. Prelijte sa 1 kašikom ulja i pospite bijeli luk u prahu, sol i biber; pomiješajte sve sastojke.
Označi kao završeno
3.
Staviti u tepsiju
Prebacite u tepsiju i pokrijte folijom. Pecite 30 minuta.
Označi kao završeno
4.
Priprema lososa
U međuvremenu, odmrznite filete lososa, ako su zamrznuti. Isperite losos; osušite ga čistim ubrusom ili krpom. Pomiješajte u istoj posudi slatke paprike, paradajz, peršun, origano, sol i biber. Prelijte preostalom 1 kašikom ulja.
Označi kao završeno
5.
Kašikom prebacite mješavinu slatkih paprika preko krompira i na vrh stavite losos. Pecite bez folije još 10-15 minuta. Iscijedite sok od limuna preko lososa i povrća. Pospite izrendanom koricom limuna.
Označi kao završeno
Oznake