Zlatna zdjela
Proso je dobar izvor proteina, vlakana, ključnih vitamina i minerala. Potencijalne zdravstvene dobrobiti prosa uključuju zaštitu kardiovaskularnog zdravlja, sprječavanje pojave dijabetesa, pomoć u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine te smirivanje inflamacije u crijevima. Proso sadrži vitamine B skupine, željezo, magnezij i fosfor, a ima nizak sadržaj natrija što ga čini blagotvornom namirnicom za bubrežna oboljenja ili infekcije urinarnog trakta.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
500g pilećih prsa bez kostiju i kože | |
4 šolje mladog špinata | |
2 šolje prosa | |
2 paradajza, narezana na ploškice | |
3 kašike maslinovog ulja | |
1 kašika susamovog ulja | |
2 kašike kikiriki putera | |
1 kašika meda | |
1 kašika mljevenog đumbira | |
1 sok od limete | |
himalajska sol, biber po ukusu |
Upute
1.
Skuhajte proso prema uputama na pakovanju. Isperite i ocijedite.
Označi kao završeno
2.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 kašike maslinovog ulja.
Označi kao završeno
3.
Začinite piletinu bijelim lukom u prahu, đumbirom, solju i biberom.
Označi kao završeno
4.
Pecite dok ne porumeni, 8 minuta na jednoj strani.
Označi kao završeno
5.
Potom smanjite vatru, okrenite piletinu, dodajte špinat i dinstajte još 5-10 minuta.
Označi kao završeno
6.
Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim piletinu narežite na kockice.
Označi kao završeno
7.
U maloj posudi umutite puter od kikirikija, sok od limete i med, te dodajte susamovo ulje i preostalu kašiku maslinovog ulja.
Označi kao završeno
8.
Podijelite skuhani proso u četiri zdjele i u svaku stavite mješavinu piletine i mladog špinata.
Označi kao završeno
9.
Prije serviranja prelijte smjesom od kikiriki putera, soka od limete i meda, potom dodajte narezan paradajz. Sve još jednom promiješajte.
Označi kao završeno