Salata sa lososom
Losos je prvak među ribama kada je riječ o zdravlju štitnjače. Losos je pun omega-3 masti i joda koji pomažu smiriti Hashimoto tiroiditis i hipotireozu. Osim toga, losos je bogat proteinima, te pomaže u mršavljenju i održava apetit pod kontrolom te sprečava napade gladi u inzulinskoj rezistenciji.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
2 fileta lososa | |
1 šolja kvinoe | |
4 cherry paradajza | |
2 šolje miješane zelene salate | |
2 kašikice soka od limuna | |
3 kašike maslinovog ulja | |
½ šolje crnih maslina, očišćenih | |
biber, himalajska sol po ukusu |
Upute
1.
Filete lososa začinite sa 2 kašikice limunovog soka, 2 kašikice maslinovog ulja te solju i biberom prema ukusu.
Označi kao završeno
2.
Neka se riba marinira u frižideru oko 15 minuta, a za to vrijeme skuhajte kvinou prema uputama na pakovanju.
Označi kao završeno
3.
Marinirane filete stavite u zagrijanu tavu tako da im koža bude okrenuta prema dolje, te ih pecite na umjerenoj vatri 3-4 minute.
Označi kao završeno
4.
Ukoliko su se fileti zapekli za dno, tavu malo protresite, pa je poklopite i nastavite s obradom dodatnih 4-5 minuta.
Označi kao završeno
5.
Fileti bi naposljetku trebali imati hrskavu kožicu te sočnu, meku unutrašnjost.
Označi kao završeno
6.
Malo ohladite filete i kvinou, zatim ih pomiješajte sa zelenom salatom, te polovicama cherry paradajza i maslinama.
Označi kao završeno
7.
Sve začinite soli i biberom prema ukusu, dodajte 1 kašikicu maslinovog ulja, a po želji i malo sušenog bosiljka ili origana.
Označi kao završeno