Rolnice od patlidžana
Patlidžan je svestrana namirnica koja se može pripremati na razne načine. Bogat je vlaknima, ali ima malo kalorija, te može pomoći u mršavljenju. Patlidžani su bogati i polifenolima, koji dovode do regulacije šećera u krvi. Patlidžani su bogati antocijanima, pigmentom s antioksidativnim svojstvima koji može zaštititi od oštećenja stanica te se preporučuje ženama u perimenopauzi i menopauzi, koje imaju poteškoće sa štitnom žlijezdom ili inzulinskom rezistencijom.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
2 veća patlidžana, oguljena i narezana po dužini na ploške debljine pola centimetra | |
2 crvene paprike, očišćene i krupno nasjeckane | |
1 glavica crvenog luka, krupno isjeckanog | |
1 mrkva, isjeckana | |
½ šolje sjeckanog celera | |
1 šolja paradajz sosa | |
½ šolje mozzarella sira | |
2 kašikice bijelog luka u prahu | |
2 kašike maslinovog ulja | |
biber, himalajska sol po ukusu |
Upute
1.
Zagrijte rernu na 200oC.
Označi kao završeno
2.
U blago nauljenu tepsiju rasporedite kriške patlidžana u jednom sloju.
Označi kao završeno
3.
Pecite oko 20 minuta ili dok patlidžan ne bude dovoljno fleksibilan da se lako umota. Ostavite na stranu.
Označi kao završeno
4.
Zagrijte 2 kašike vode u velikoj tavi, dodajte papriku, luk, mrkvu, celer i bijeli luk u prahu.
Označi kao završeno
5.
Dinstajte dok povrće ne omekša, po potrebi dodajte još vode.
Označi kao završeno
6.
Prebacite povrće u zdjelu, pomiješajte sa 2 kašike paradajz sosa i isjeckanim sirom.
Označi kao završeno
7.
Na dno tepsije rasporedite 2 kašike paradajz sosa.
Označi kao završeno
8.
Na svaku krišku patlidžana stavite malo mješavine povrća iz zdjele, zarolajte i stavite u tepsiju.
Označi kao završeno
9.
Preostali sos prelijte preko rolnica patlidžana. Pecite 20-30 minuta, dok sve ne porumeni.
Označi kao završeno