Lagana musaka sa puretinom
Bogatija proteinima od piletine, puretina je nemasno meso i dobar je izbor za one koji žele smanjiti unos masti. Puretina je dobar izvor vitamina B skupine uključujući vitamin B3, B6 i B12 koji pozitivno utiču na imuni system i aktivaciju energetskih procesa koji su ključni za aktivne muškarce. Bogata selenom, cinkom, fosforom i željezom, puretina je korisna za potporu funkcije štitnjače, imuniteta, zdravlja kostiju kod žena u perimenopauzi i menopauzi. Tamniji komadi mesa poput buta i bogatiji su određenim mineralima, poput željeza koje je osobito važno za trudnice.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
250g purećih prsa (mljevenih) | |
200g gljiva (bukovača ili šampinjoni) asdasdasdasd | |
600g patlidžana, narezanih na ploškice | |
1 paradajz, narezan na ploškice | |
50g bezglutenskog brašna | |
100ml vrhnja | |
1 jaje | |
1 kašika maslinovog ulja | |
biber, himalajska sol po ukusu |
Upute
1.
Zagrijte rernu na 200oC.
Označi kao završeno
2.
U međuvremenu, mljevena pureća prsa prepržite u tavi u kojoj ste prethodno zagrijali ulje.
Označi kao završeno
3.
Zatim dodajte narezane gljive pa sve zajedno dinstajte 15 minuta.
Označi kao završeno
4.
Patlidžane narežite, uvaljajte u bezglutensko brašno i kratko prepržite.
Označi kao završeno
5.
U vatrostalnu tepsiju slažite redom patlidžane pa meso; završite sa slojem patlidžana.
Označi kao završeno
6.
Na kraju prelijte vrhnjem u koje ste umiješali jaje, te preko toga posložite ploškice paradajza.
Označi kao završeno
7.
Pecite u rerni 20 minuta. Poslužite sa grčkim jogurtom.
Označi kao završeno