Začinjena supa od mrkve i leće

40 minuta

srednje

2 porcije

Mrkva je veoma bogata beta-karotenom [antioksidativni oblik vitamina A], vitaminom C i kalijem. Beta-karoten pomaže u zaštiti stanica vašeg tijela od oštećenja slobodnih radikala, te pridonosi održavanju zdravlja kože i sprječavaju znakove starenja, poput sitnih bora, suhoće, blijedoće i gubitka elastičnosti te se preporučuje ženama u perimenopauzi i menopauzi. Također pomaže pri mršavljenju i u čišćenju mokraćnih puteva.

Nema recenzija

Sastojci

Podesite porcije
300g mrkve, oprane i krupno narendane
100g crvene leće
500ml povrtnog temeljca
60ml mlijeka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašikica sjemenki kima
prstohvat čilija
grčki jogurt za posluživanje
biber, himalajska sol po ukusu

Upute

1.
Zagrijte veću šerpu i prepržite sjemenke kima i čilija 1 minutu.
Označi kao završeno
2.
Kašikom izdubite otprilike polovinu sjemenki i ostavite sa strane.
Označi kao završeno
3.
Dodajte ulje, mrkvu, leću, temeljac i mlijeko i prokuhajte.
Označi kao završeno
4.
Kuhajte 25 minuta dok leća ne nabubri i omekša, potom sklonite s vatre.
Označi kao završeno
5.
Supu umutite štapnim mikserom ili u procesoru hrane dok ne postane glatka.
Označi kao završeno
6.
Začinite po ukusu i pospite sa kašikicom grčkog jogurta i zaprženim začinima.
Označi kao završeno