Leblebije sa špinatom
Leblebije ili slanutak su bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima te imaju nizak glikemijski indeks (GI). Kao rezultat toga, pomažu u kontroli holesterola i triglicerida te su idealan izbor za ručak ukoliko imate povišene masnoće u krvi, masnu jetru, povišen šećer u krvi, inzulinsku rezistenciju ili povišen krvni pritisak. Leblebije pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i podržavaju zdravlje crijeva.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
300g špinata, nasjeckanog | |
300g leblebija iz konzerve, isprati i ocijediti | |
½ crvenog luka, narezanog na kolutiće | |
1 veći paradajz, narezan na kockice | |
2 kašike maslinovog ulja | |
2 kašikice crnog kima (ćurokota) | |
1 kašikica bijelog luka u prahu | |
biber, himalajska sol po ukusu |
Upute
1.
U zagrijanu dublju tavu stavite malo ulja i kratko dinstajte luk.
Označi kao završeno
2.
Dodajte paradajz i špinat, ćurokot, bijeli luk u prahu.
Označi kao završeno
3.
Kuhajte 5 minuta.
Označi kao završeno
4.
Dodajte malo vode po potrebi, potom dodajte leblebije, sol, biber i kuhajte još 5 minuta.
Označi kao završeno
5.
Servirajte uz pecivo od sjemenki bundeve ili integralni tost i grčki jogurt.
Označi kao završeno