Leblebije sa špinatom

20 minuta

lako

2 porcije

Leblebije ili slanutak su bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima te imaju nizak glikemijski indeks (GI). Kao rezultat toga, pomažu u kontroli holesterola i triglicerida te su idealan izbor za ručak ukoliko imate povišene masnoće u krvi, masnu jetru, povišen šećer u krvi, inzulinsku rezistenciju ili povišen krvni pritisak. Leblebije pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i podržavaju zdravlje crijeva.

Nema recenzija

Sastojci

Podesite porcije
300g špinata, nasjeckanog
300g leblebija iz konzerve, isprati i ocijediti
½ crvenog luka, narezanog na kolutiće
1 veći paradajz, narezan na kockice
2 kašike maslinovog ulja
2 kašikice crnog kima (ćurokota)
1 kašikica bijelog luka u prahu
biber, himalajska sol po ukusu

Upute

1.
U zagrijanu dublju tavu stavite malo ulja i kratko dinstajte luk.
Označi kao završeno
2.
Dodajte paradajz i špinat, ćurokot, bijeli luk u prahu.
Označi kao završeno
3.
Kuhajte 5 minuta.
Označi kao završeno
4.
Dodajte malo vode po potrebi, potom dodajte leblebije, sol, biber i kuhajte još 5 minuta.
Označi kao završeno
5.
Servirajte uz pecivo od sjemenki bundeve ili integralni tost i grčki jogurt.
Označi kao završeno