Griz od spelte
Spelta, sa svojim blagim, orašastim okusom, popularna je alternativa pšenici. Također osigurava nekoliko bitnih nutrijenata, poput željeza, magnezija i cinka koji su važni ukoliko imate hipertireozu. Konzumacija spelte i drugih cjelovitih žitarica može poboljšati zdravlje srca, pomoći probavi, smanjiti rizik od dijabetesa ili poboljšati već postojeći dijabetes i pomoći ljudima da postignu ili održe zdravu težinu. Vitamini i minerali u spelti pomažu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale, pa se spelta preporučuje za artritis, perimenopauzu i menopauzu.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
30 gr griza od spelte | |
200 ml mlijeka | |
po ukusu med i cimet | |
griz od spelte orašasti plodovi, bobičasto voće, rendana kora od narandže |
Upute
1.
U šerpicu sipajte mlijeko i griz, pa stavite da kuha.
Označi kao završeno
2.
Kada provrije, smanjite vatru i uz neprestano miješanje kuhajte oko 5 minuta.
Označi kao završeno
3.
Dodajte med i cimet po ukusu. Sklonite s vatre.
Označi kao završeno
4.
Kada se griz malo ohladi, ukrasite bobičastim voćem, orašastim plodovima ili rendanom korom naranče.
Označi kao završeno