Omlet sa špinatom, pecivo od sjemenki bundeve sa tahinom
Tahin je pasta napravljena od sjemenki susama. Nudi nekoliko prehrambenih prednosti, uključujući antikancerogene učinke, protuupalne spojeve i antibakterijska svojstva. Antioksidansi iz sjemenki sezama mogu ublažiti upalu i bol povezanu s artritisom.
Tahin je bogat višestruko nezasićenim mastima i bioaktivnim biljnim spojevima zvanim lignani za koje se pokazalo da poboljšavaju lučenje inzulina i smanjuju inzulinsku rezistenciju. Konzumacija susama i tahina povezana s poboljšanom serumskom glukozom, hemoglobinom A1C i koncentracijom inzulina kod pacijenata s dijabetesom i trudničkim dijabetesom.
Željezo u tahinu pomaže u sprječavanju anemije (plan ishrane za anemiju), što je važno za trudnice i dojilje.
Nema recenzija
Sastojci
Podesite porcije
3 jaja | |
1 šolja isjeckanog špinata | |
malo putera | |
2 kašike tahina | |
himalajska sol po ukusu |
Upute
1.
Skuhajte špinat u šerpi 10 minuta.
Označi kao završeno
2.
Umutite 3 jaja, dodajte špinat, himalajsku sol po ukusu, prebacite u tavu na kojoj ste otopili malo putera.
Označi kao završeno
3.
Servirajte sa šnitom peciva od sjemenki bundeve ili integralnog peciva i 2 kašike tahina.
Označi kao završeno